Založ si blog

Marťankovský kopec nielen pre Marťanov

DSC04660

Rozhľadňa na Marťankovskom kopci 

( Zákopčie – Petránky)

 

Javorníky  854 m.n.m, okres Čadca

( Žilinský kraj)

 

 

Rozhľadňa je postavená z kameňa a dreva a jej výstavba bola ukončená v roku 2011. Postavená je podľa návrhu architekta Ing. Stanislava Mikovčáka.

 

DSC04649

Nachádza sa v obľúbenej časti, Javorníky, na ich hlavnom hrebeni. Majestátne stojí nad kopanicami Trnkovci, Marťákovci, Petránky, Macaškovci a nad osadou do Bzdilých.

Prináša vhodné podmienky na pešiu turistiku, cykloturistiku a v zime bežkovanie. Keď je počasie priaznivé, panoramatický výhľad umožňuje vidieť Kysucké Beskydy, Moravsko-Sliezke Beskydy, Malú Fatru, Západné Tatry, Oravskú Maguru.

 

Prístup je možný v prvom rade z obce Zákopčie. Východiskovým bodom je Zákopčie, U Rulcov ( 585 m.n.m), kde je aj zástavka autobusu. Odtiaľ trasa vedie smerom na miesto U Trnkov ( 740 m.n.m)  – Petránky ( 820 m.n.m) – Rozhľadňa Petránky. Časovo je to približne hodina.

 

Druhým východiskovým bodom je obec Ochodnica. V prípade, že máte auto je kratšou alternatívou, keďže sa ním dostanete až na koniec dediny a pokračuje sa asfaltovou cestou približne 2 km. Pri informačnej tabuli sa dá zaparkovať a ísť peši. Výstup trvá asi polhodinku. Najprv sú betónové koľaje, slúžiace ako chodník, pokračujú chaty, kostolík a už vidno rozhľadňu. Tí, čo nemajú auto môžu sa doviesť do Ochodnice vlakom, autobusom a prejsť dedinou až k rozhľadni. Vtedy je trasa samozrejme oveľa časovo náročnejšia.

DSC04637DSC04640

 

Kráčaniu k Marťanom zdar 🙂

Zarúbaná Kýčera nie je žiadna príšera

18.04.2016

Rozhľadňa Zarúbaná Kýčera Javorníky 884 m.n.m, okres Bytča ( Žilinský kraj) Rozhľadňa, ktorá bola otvorená v roku 2014, patrí k vežiam s najkrajším výhľadom. Nachádza sa nad obcami Veľké rovné a Dlhé pole. Je celá z dreva a na jej najvyššie, tretie poschodie, sa vystupuje po drevenom rebríku. Práve ten môže byť príčinou závrate, ale [...]

Za dobrodružstvom Grúňa : )

01.04.2016

Chata na Grúni Vrátna dolina 970 m.n.m, okres Žilina ( Žilinský kraj) Horská chata, ktorá je obklopená majestátnymi vrchmi ako Poludňový Grúň ( 1460 m.n.m) a Veľký Rozsutec ( 1610 m.n.m ). Je ideálnym cieľovým miestom, ak chcete s deťmi absolvovať ľahšiu nenáročnú túru, ale aj rázcestím pre náročnejšie turistické chodníky. Najjednoduchšia [...]

Straník – kopec do koča aj voza

16.03.2016

Straník Kysucká vrchovina 769 m.n.m ( Žilinský kraj) Vrch Straník sa nachádza približne 6 km od Žiliny. Je ideálny miestom pre oddych, rodinné prechádzky a aktivity s najmenšími, a to v každom ročnom období. Príchod je možný či už peši, autobusom, alebo autom. Najjednoduchší prístup s malými deťmi je priamo z mestskej časti Žilina – Zástranie. Ak prídete [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 22659x
Priemerná čítanosť článkov: 5665x

Autor blogu

Kategórie