Založ si blog

Zarúbaná Kýčera nie je žiadna príšera

 

Rozhľadňa Zarúbaná Kýčera

Javorníky 884 m.n.m, okres Bytča ( Žilinský kraj)DSC00438

 

Rozhľadňa, ktorá bola otvorená v roku 2014, patrí k vežiam s najkrajším výhľadom. Nachádza sa nad obcami Veľké rovné a Dlhé pole.  Je celá z dreva a na jej najvyššie, tretie poschodie, sa vystupuje po drevenom rebríku. Práve ten môže byť príčinou závrate, ale prekonanie tohto strachu stojí naozaj za to.

V prípade pekného počasia je možné vidieť nielen hrebeň Javorníkov, ale aj Malú Fatru, Strážovské vrchy, Súľovské skaly, Biele Karpaty, Beskydy, Vršatské bradlá a z Oravy Roháče, Babiu horu či Pilsko. Výhľadom sa nemusí hanbiť ani pred mnohými majestátnymi vrchmi.

 

Prístup je možný z obce Veľké rovné.  Autom, alebo autobusom.  Odbočka autom z hlavnej cesty: Veľké rovné – časť IVOR  Dolinky.

Prvé parkovisko je pri starých unimobunkách. Odtiaľ je možný výstup buď peši, alebo môžete odbočiť doprava a ďalej pokračovať autom. Pre rodiny s malými deťmi je jednoduchšie zaparkovať až po prekonaní mierne strmej, neupravenej cesty, pri futbalovom ihrisku.

Cesta od ihriska je  príjemným stúpaním a už ona samotná postupne odhaľuje nádhernú scenériu okolitých vrchov. Krátka pol hodina a ste tam.

Deťom je odmenou pahreba na opekanie a altánok kde si s chuťou zjedia rodičmi prichystanú odmenu. 🙂

 

DSC00461DSC00460DSC00387DSC00414DSC00416DSC00452

Za dobrodružstvom Grúňa : )

01.04.2016

Chata na Grúni Vrátna dolina 970 m.n.m, okres Žilina ( Žilinský kraj) Horská chata, ktorá je obklopená majestátnymi vrchmi ako Poludňový Grúň ( 1460 m.n.m) a Veľký Rozsutec ( 1610 m.n.m ). Je ideálnym cieľovým miestom, ak chcete s deťmi absolvovať ľahšiu nenáročnú túru, ale aj rázcestím pre náročnejšie turistické chodníky. Najjednoduchšia [...]

Marťankovský kopec nielen pre Marťanov

26.03.2016

Rozhľadňa na Marťankovskom kopci ( Zákopčie – Petránky) Javorníky 854 m.n.m, okres Čadca ( Žilinský kraj) Rozhľadňa je postavená z kameňa a dreva a jej výstavba bola ukončená v roku 2011. Postavená je podľa návrhu architekta Ing. Stanislava Mikovčáka. Nachádza sa v obľúbenej časti, Javorníky, na ich hlavnom hrebeni. Majestátne [...]

Straník – kopec do koča aj voza

16.03.2016

Straník Kysucká vrchovina 769 m.n.m ( Žilinský kraj) Vrch Straník sa nachádza približne 6 km od Žiliny. Je ideálny miestom pre oddych, rodinné prechádzky a aktivity s najmenšími, a to v každom ročnom období. Príchod je možný či už peši, autobusom, alebo autom. Najjednoduchší prístup s malými deťmi je priamo z mestskej časti Žilina – Zástranie. Ak prídete [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 22662x
Priemerná čítanosť článkov: 5666x

Autor blogu

Kategórie