Marťankovský kopec nielen pre Marťanov

26. marca 2016, zujka, Turistika s deťmi

DSC04660

Rozhľadňa na Marťankovskom kopci 

( Zákopčie – Petránky)

 

Javorníky  854 m.n.m, okres Čadca

( Žilinský kraj)

 

 

Rozhľadňa je postavená z kameňa a dreva a jej výstavba bola ukončená v roku 2011. Postavená je podľa návrhu architekta Ing. Stanislava Mikovčáka.

 

DSC04649

Nachádza sa v obľúbenej časti, Javorníky, na ich hlavnom hrebeni. Majestátne stojí nad kopanicami Trnkovci, Marťákovci, Petránky, Macaškovci a nad osadou do Bzdilých.

Prináša vhodné podmienky na pešiu turistiku, cykloturistiku a v zime bežkovanie. Keď je počasie priaznivé, panoramatický výhľad umožňuje vidieť Kysucké Beskydy, Moravsko-Sliezke Beskydy, Malú Fatru, Západné Tatry, Oravskú Maguru.

 

Prístup je možný v prvom rade z obce Zákopčie. Východiskovým bodom je Zákopčie, U Rulcov ( 585 m.n.m), kde je aj zástavka autobusu. Odtiaľ trasa vedie smerom na miesto U Trnkov ( 740 m.n.m)  – Petránky ( 820 m.n.m) – Rozhľadňa Petránky. Časovo je to približne hodina.

 

Druhým východiskovým bodom je obec Ochodnica. V prípade, že máte auto je kratšou alternatívou, keďže sa ním dostanete až na koniec dediny a pokračuje sa asfaltovou cestou približne 2 km. Pri informačnej tabuli sa dá zaparkovať a ísť peši. Výstup trvá asi polhodinku. Najprv sú betónové koľaje, slúžiace ako chodník, pokračujú chaty, kostolík a už vidno rozhľadňu. Tí, čo nemajú auto môžu sa doviesť do Ochodnice vlakom, autobusom a prejsť dedinou až k rozhľadni. Vtedy je trasa samozrejme oveľa časovo náročnejšia.

DSC04637DSC04640

 

Kráčaniu k Marťanom zdar 🙂