Straník – kopec do koča aj voza

16. marca 2016, zujka, Turistika s deťmi

DSC04781

Straník

Kysucká vrchovina 769 m.n.m ( Žilinský kraj)

Vrch Straník sa nachádza približne 6 km od Žiliny. Je ideálny miestom pre oddych, rodinné prechádzky a aktivity s najmenšími, a to v každom ročnom období.

Príchod je možný či už peši, autobusom, alebo autom.

DSC04807

Najjednoduchší prístup s malými deťmi je priamo z  mestskej časti Žilina – Zástranie. Ak prídete s najmenšími deťmi, možnosť parkovania je priamo pri Farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie v Zástraní. Odtiaľ je nenáročný výstup, približne polhodinu, s jednoduchým stúpaním. Kruhový výhľad umožňuje vidieť Malú Fatru, vodné dielo Žilina, pri dobrej viditeľnosti aj zrúcaninu hradu Strečno.

Na jar a leto je Straník vhodným kandidátom na príjemné prechádzky a nedeľný oddych. V jeseni je ideálnym miestom pre púšťanie šarkanov, keďže veternosť je veľmi dobrá. Nemusíte ísť ani ďaleko, stačí prejsť kúsok nad kostol a priestor na behanie so šarkanom je pripravený. V zime sa deti vyšantia a vysánkujú. Zabudnúť nesmieme na lyžiarsky vlek.

Leto je ročným obdobím hlavne pre dospelých, ktorí majú radi adrenalín. Straník predstavuje jedno z najlepších miest pre paragliding a nesmieme zabudnúť aj na cykloturistiku.

DSC04825

 

 

 

 

 

 

 

Pre väčšie deti odporúčame zahrnúť Straník medzi turistické atrakcie. Prístup je z viacerých častí:

  1. Zo Zástrania – po žltej značke
  2. Z Tepličky nad Váhom – po žltej značke
  3. Budatín – Dubeň – Straník
  4. Vrch Ostré – Straník

Ak chcete využiť mestskú hromadnú dopravu, pozerajte linku č. 27 na stránkach www.dpmz.sk

Krásne počasie želám 🙂